Jean

Gisteren zag ik voor het eerst verschillende schilderijen van de Belgische schilder Jean Brusselmans (1884-1953) bij elkaar. Het Haags Gemeentemuseum bracht zo’n veertig werken samen, waaronder dat ene mooie schilderij van Marie, Brusselmans’ vrouw, waarmee het voor mij een paar jaar geleden allemaal begon in een zaal van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Mijn liefde voor Brusselmans bedoel ik.

IMG_9931

Jean Brusselmans: Dame au canapé, 1937

 

Ik schreef over dat schilderij in mijn boek Doorkijken.

IMG_9990

In het Gemeentemuseum zag ik Marie ook terug op andere schilderijen van Brusselmans, steeds in diezelfde geweldige jurk. ‘Misschien had ze er maar één,’ peinsde mijn dochter, nadat ik haar had verteld dat het echtpaar Brusselmans vreselijk arm was en dat Marie in 1943 door kou en honger was gestorven. Misschien wel, maar wat voor een.

IMG_9934

Jean Brusselmans: Le grand intérieur, 1939

IMG_9942

Jean Brusselmans: La dame à la rose, 1939

IMG_9927

Jean Brusselmans: La Tempête, 1936

Brusselmans’ stillevens en landschappen, de kleuren, de vlakverdeling, de herkenbare verfveegjes, hun bordkartonnen uiterlijk – ik kan ernaar blijven kijken.

‘Hoe komt het dat niemand anders dat zag?’ vraagt conservator Hans Janssen in de catalogus aan kunstenaar Jan Dibbets, lange tijd een van de weinige liefhebbers van het werk van Jean Brusselmans. Dibbets heeft geen idee.

Ik ook niet.

IMG_9919

Jean Brusselmans: Nature morte au cruchon rouge, 1933

IMG_9915

Jean Brusselmans: Les pommiers en fleur, 1931

IMG_9938

Jean Brusselmans: Nature morte à l’éventail, 1948

In de nieuwste editie van Harper’s Bazaar schreef ik maar weer eens een stukje over Jean Brusselmans. Meer kan ik niet voor hem doen.

IMG_9987

 

Jean Brusselmans, t/m 10 juni, Gemeentemuseum Den Haag

2 thoughts on “Jean

  1. Toen ik nog net op de laatste dag de tentoonstelling van Brusselmans bekeek en de vrouw op canapé zag kwam ze me zo bekend voor en vooral dat vingertje, ik wist dat ik er recent iets over gelezen had en het schilderij misschien al eerder een keer gezien had. Al zoekend op internet belandde ik hier en wist ik het weer.
    Wat een tentoonstelling trouwens en wat was het heerlijk om daar een uur vrijwel alleen rond te lopen!
    Groeten van Coen (Athenaeum Boekhandel)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s