To the moon and back. Een tip voor Trump

In de toekomst? In de toekomst gaan de Amerikanen weer naar de maan, kondigde Donald Trump onlangs aan. Geld uitgeven aan de aarde, waarmee we het toch voorlopig zullen moeten doen? Nee. De maan. Dát is waar je presidentenpunten mee kunt pakken en bovendien, zo bleek deze week: je groeít in de ruimte, soms wel een paar centimeter. Vanwege het gebrek aan zwaartekracht recht de ruggengraat zich. Dat laatste zou op zich een fijne bijkomstigheid zijn.

Of het ook gaat lukken, naar de maan en terug, is zeer de vraag. Het budget van Nasa is waarschijnlijk niet toereikend en de Amerikanen zweven in de ruimte ook gewoon achter Europa aan, dat de laatste decennia veel meer aan onderzoek deed. Psst, tip voor Trump: je kunt die maanlanding heel makkelijk in scène zetten hoor. Een fake maan voor je grootheidswaan, it’s the greatest placebo ever. In het pas verschenen boek Alternative Moons van de Duitsers Robert Pufleb (fotograaf) en Nadine Schlieper (art director) wordt alvast een prachtige voorzet gegeven.

IMG_9276

Daar zweven ze in de fluweelzwarte oneindigheid van het heelal: maar liefst 32 manen in zwart-wit, perfect rond en haarscherp in beeld gebracht zodat hun kraters en rotsige bodems goed zichtbaar zijn. Ze hebben namen als PC-049-170318 en hebben nauwelijks tekst en uitleg nodig om geloofwaardig over te komen. Ze zijn zelfs zo echt, dat je, ook wanneer je weet dat ze niet echt zijn, toch niet gaat twijfelen aan hun bestaan. Dat maakt die manen heel erg van deze tijd.

Het gebruik van een van deze manen voor een nepmaanlanding bespaart geld én voorkomt verdere reputatieschade. Maar je zou ze ook zelf kunnen maken. Eitje. Hoe Pufleb en Schlieper het gedaan hebben? Het antwoord staat op de laatste bladzijde van het boek. Het neemt wat tijd in beslag, maar het is zó simpel, dat geloof je gewoon niet.

Robert Pufleb & Nadine Schlieper: Alternative Moons. Uitgeverij The Eriskay Connection.

Dit artikel verscheen op 12 januari 2018 in de Volkskant.

 

Nog meer manen

Maan 3 Joncquil de Vries

Joncquil de Vries: The man who wanted to be the moon and succeeded, 2016.

Maan 4 Koichi Mita

Koichi Mita: De achterkant van de maan, 1931

Maan 2

Maan 1. Foto: Merel Bem

Maan 1

Maan 2. Foto: Merel Bem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s