Vooruitblik op BredaPhoto. Over Tom Callemin

Het gebeurt niet vaak dat een eindexamenwerk van een kunstacademiestudent je van de sokken blaast. Toch kreeg het werk van Tom Callemin (1991), afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent, het voor elkaar. Viel het groepje examinatoren afgelopen juni al redelijk stil bij het bekijken van zijn zwart-wit foto’s, geconcentreerde beelden van futiele situaties die niettemin dreigend overkomen vanwege een uiterst theatrale belichting, bij het betreden van een enorme hal onderin het academiegebouw waar Callemin een zaalvullende video-installatie toonde, kon je een speld horen vallen.

© Tom Callemin, still uit Fremdkörper, 2013

© Tom Callemin, still uit Fremdkörper, 2013

© Tom Callemin, still uit Fremdkörper, 2013

© Tom Callemin, still uit Fremdkörper, 2013

Fremdkörper (2013) bestaat uit twee grote schermen tegenover elkaar. Een man en een vrouw, beiden weer zo artificieel uitgelicht, zitten gevangen in een eeuwige loop zonder geluid. Ze doen niet veel; zij, Scandinavisch ongenaakbaar, heft haar gezicht met gesloten ogen naar het licht, terwijl hij, met onbloot en getatoeëerd bovenlijf en ruige kop, zenuwachtig en uiterst aangedaan lijkt. Wat gebeurt hier? Tom Callemin geeft gelukkig geen bevredigende antwoorden, zodat de installatie, net als zijn fotografische werk, nog dagenlang door het hoofd blijft spoken.

Wie de eindexamens in Gent heeft gemist, maar nu toch wel behoorlijke zin krijgt in Tom Callemin, heeft geluk. Volgende maand is zijn werk te zien op BredaPhoto, het tweejaarlijkse fotografiefestival in Breda, dit jaar gericht op de romantiek van de 21ste eeuw. In kunstenaarsinitiatief Club Solo, voorheen Lokaal 01, exposeert de fotograaf een aantal zwart-wit foto’s (ongetwijfeld niet te veel, want Callemin doet veel moeite om zijn beelden geen onderlinge relatie aan te laten gaan; ze staan op zichzelf), een monumentale print van een gestrande walvis en Fremdkörper. Bovendien wordt zijn eerste boek gepresenteerd.

© Tom Callemin: Man met Kind, uit de serie Hinterland, 2014

© Tom Callemin: Man met Kind, uit de serie Hinterland, 2014

© Tom Callemin, uit de serie Hinterland, 2014

© Tom Callemin, uit de serie Hinterland, 2014

Al vanaf het begin in 2003 is BredaPhoto gericht op jong talent uit het zuiden van Nederland en uit België. Het is ongetwijfeld simpelweg ontstaan uit de noodzaak om zich te onderscheiden van andere fotografiefestivals, die ook allemaal graag inzetten op de verse oogst van de academies. Niettemin bouwde BredaPhoto de afgelopen jaren een belangrijke scoutfunctie op als het aankomt op die zuidelijke fotografen. In het uitgebreide talentenprogramma kom je vaak net even andere namen tegen. Naast Tom Callemin zijn dat dit jaar ook Yves Kerckhoffs* en Gert Verbelen**, ook afkomstig van KASK, en beiden eveneens beloftevol. Het is aan BredaPhoto te danken dat hun prille werk al zo snel, en binnen de context van een overkoepelend thema, te zien is. Dat maakt het in één klap volwassen.

 

BredaPhoto. 11 september t/m 26 oktober op verschillende locaties in Breda.

* Voor een glimp van de installatie Apparatus van Yves Kerckhoffs: klik hier. Nog beter is om naar Breda te gaan, waar het multimedia werk in zijn geheel te zien is.

** Voor zijn serie Naar de kern reisde Gert Verbelen naar de achttien lidstaten van de Eurozone. Van elk land zocht hij het absolute middelpunt en daar verbleef hij dan een week om er de sfeer en het dagelijkse leven vast te leggen.

© Gert Verbelen, uit: Naar de Kern, 2013

© Gert Verbelen, uit: Naar de kern, 2013

© Gert Verbelen, uit: Naar de Kern, 2013

© Gert Verbelen, uit: Naar de kern, 2013

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s