Wordt vervolgd

 

Ga terug en verdiep je. Dat is de opdracht die zeven fotografen meekrijgen van Noorderlicht, podium voor verhalende fotografie in Groningen. Gisteren maakte Noorderlicht bekend wie zich in het kader van de wedstrijd Het Vervolg de komende tijd mag storten in het voortzetten van een eerder gemaakt project dat gebaat zou zijn bij een uitdieping, verbreding of een follow-up.

De voorstellen van Ad van Denderen, Pieter ten Hoopen, Christian Kryl, Kadir van Lohuizen, Andrea Stultiens, Lidwien van de Ven en Xiaoxiao Xu werden door een jury uit 100 ingezonden plannen gekozen. Zij krijgen ieder 8.000 euro. Het resultaat, twintig oude en twintig nieuwe werken per project, wordt getoond tijdens de komende editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie in september.

Christian Kryl (33, geboren in Bielefeld, Duitsland) studeerde in 2009 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met het project Top of the World. Hij reisde ervoor naar het Zwitserse skiparadijs St. Moritz, waar hij de internationale jetset, met bontjassen en dure auto’s in de sneeuw, op een geestige en nietsontziende manier in beeld bracht. Voor Het Vervolg wil Kryl naar Monaco en Saint-Tropez, om te zoeken naar die factoren die het exclusieve imago van deze plekken symboliseren en in stand houden.

 

Christian Kryl: Top of the World, 2009

Christian Kryl: Top of the World, 2009

 

 

Christian Kryl: Top of the World, 2009

Christian Kryl: Top of the World, 2009

 

 

Kryl is blij met de financiële ondersteuning van Noorderlicht. Die geeft hem de kans om een paar keer terug te keren naar dezelfde locatie en zijn onderwerp uit te diepen. ‘Dat is noodzakelijk voor mij’, zegt hij. De exorbitant rijke mensen die hij graag observeert laten zich niet makkelijk vangen. ‘Het duurt jaren voordat je met je camera dure hotels binnenkomt.’

In Monaco wil Kryl zich richten op de extreme politiedichtheid, die hem het fotograferen bijna onmogelijk maakt. Juist dat element zegt iets over de stad en zijn bewoners, vindt hij, en juist dat wil hij vastleggen. Het uiteindelijke resultaat voor Noorderlicht, de oude foto’s uit St. Moritz, de nieuwe uit Monaco en Saint-Tropez, zal nog meer kunnen vertellen over de sociale groep waar hij al jaren onderzoek naar doet.

 

Gepubliceerd op 19 januari in de Volkskrant

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s