Quite the sartorialist

 

Dit

 

 

is Richard Anderson, eigenaar van Richard Anderson Ltd. Elke dag neemt hij de trein van St. Albans naar Londen, een rit die ongeveer drie kwartier duurt. Tijdens die rit onderwerpt hij iedereen die hij ziet aan een grondig onderzoek.

 

The blazer on the lady across the aisle is made of a handsome fabric but could do with a bit of surgery under the arms. The grey suit in front of her is too fair for its wearer’s white hair. The navy pinstripes to my left are drowning a pair of milk-bottle shoulders.’

 

‘Sartorial scrutiny’ noemt hij het zelf. Richard Anderson is een kleermaker. Hij werkt al zijn hele leven op Savile Row, de beroemde winkelstraat in Londen waar sinds oudsher kleding op maat wordt gemaakt. Bespoke heet die kleding, afgeleid van bespeak, aangezien van tevoren met de klant wordt afgesproken van welke stof het pak wordt gesneden en het patroon op zijn (of haar, maar meestal zijn) persoonlijke lijf wordt geknipt.

 

 

Een dag uit het leven van Richard Anderson is een slopende aaneenschakeling van stoffen knippen, afspraken maken, beroemde klanten tevreden stellen, onmogelijke orders aannemen, telefoneren met Japan en de Verenigde Staten, en mensen met afzakkende schouders en ongelijke benen zo aankleden dat ze vrolijk tegen hun spiegelbeeld knipogen. Tussendoor heeft de man blijkbaar nog tijd gehad om een boek te schrijven, want dit alles en nog veel meer is te lezen in Bespoke. Savile Row ripped and smoothed, verschenen in 2009.

 

 

Nu heb ik niet veel ervaring met bespoke tailoring (ooit naaide een mevrouw in Oegstgeest een wijnrode zijden galajurk voor mij, maar op de een of andere manier heeft dat proces niet veel indruk op me gemaakt), maar als Anderson knipt zoals hij schrijft, dan moet zijn kleding verdraaid goed zitten. Zijn boek is een feest om te lezen. Niet alleen kan hij en detail en begrijpelijk uitleggen hoe een jasje in elkaar wordt gezet, ook strooit hij kwistig met anekdotes over de karakteristieke Engelse heren van Huntsman van wie hij het vak leerde, en de puissant rijke mensen die niet één maar wel tien pakken tegelijk komen bestellen.

 

‘Gregory Peck once came with one of his stunt doubles for a pair of identical white mohair lounge suits. But whereas Peck was among Huntsman’s no-fuss customers – delighted with everything, rarely asking for adjustments, always let you know in advance if he were going to be early or late – his stunt double was a right pain in the arse.’


 

‘He required three times the number of fittings Peck did for his suit, asking for this sleeve to come up a bit, this button over a smidge, the collar a bit higher, a little more room in the seat (…). ‘I don’t know what all this fuss is about,’ Peck said. ‘All he’s going to do in that thing is fall off the back of a lorry and roll around in the street oil.’


Bespoke is een bijzonder vermakelijk boek.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s