De klassieker kraakt

Volgens hen die er verstand van hebben is het een absolute klassieker. Onmisbaar voor iedereen die beweert van mode te houden – juist omdat ie zo tijdloos is. De witte blouse. Of eigenlijk: het witte overhemd, want blouse klinkt zo feminien in deze tijd, waarin vrouwen graag mannenschoenen en bandplooibroeken dragen, en iets te grote witte overhemden waarvan de mouwen zorgvuldig zijn omgeslagen.

Ik houd ook van witte overhemden. Ze zijn simpel, chic, en passen bijna overal bij. Ook ik sla de mouwen om, omdat dat om de een of andere reden stoer en vrouwelijk tegelijk staat. Maar wat ik het fijnste vind aan mijn witte overhemden, en dan specifiek aan die van het merk COS (het volwassen zusje van H&M), is: het kraakje.

 

Kraak én smaak

 

Volgens mij wordt er maar weinig geschreven over het geluid van mode. Dat komt natuurlijk omdat het geruis van rokken en het lichte schuren van broekspijpen onhoorbaar zijn tijdens de doorgaans van harde muziek doordrenkte modeshows. Zeker – tien jaar geleden schreef men volop over de honderden tinkelende belletjes waarmee ontwerpers Viktor & Rolf hun jurken hadden afgezet. Maar dat geluid was de bedoeling, het was uit op zintuiglijke betovering.

 

Viktor & Rolf 'Bells' 2000-2001 Foto © Gerard Uferas

 

Het licht knetterende kraakje van mijn witte overhemden zal niet op dezelfde conceptuele manier zijn uitgedacht. En toch ben ik er danig van gecharmeerd en aan gehecht. Elke beweging die ik maak klinkt alsof ik omgeven ben door kraakheldere en frisgewassen hotellakens van honderd procent katoen. Wit katoen welteverstaan. Zwarte overhemden of overhemden met een kleur kraken niet of veel minder. Dat heb ik getest.

Dus klassiek, chic, simpel – het zal wel. Een wit overhemd moet wat mij betreft vooral dat ene perfecte geluid maken: een zacht en opgewekt kkrákk – of welke onomatopee dan ook het dichtst in de buurt komt van wat zo geruststellend en tegelijkertijd heel wakker klinkt. Voor mijn verjaardag wil ik het liefst een bosje witte bloesjes van COS.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s