Stop sok. Stik zoom.

Omdat ik over fotografie schrijf, vragen mensen dikwijls of ik zelf ook fotografeer. En of ik veel van de techniek afweet. Op beide vragen is het antwoord: neen. Ik fotografeer net zo slecht of goed als de gemiddelde amateurfotograaf. En van de technische aspecten van mijn eigen camera’s snap ik niet veel. Ik vermaak me altijd prima wanneer ik een fotograaf aan het werk zie met lichtmeters en zilverfolie, maar ben altijd blij dat ik het niet hoef te doen.

Dat geldt ook voor kleding maken. Misschien heb ik met dit blog de verdenking op me geladen dat ik mijn hand niet omdraai voor een potje naaien, maar niets is minder waar. Een knoopje aanzetten of een gaatje dichten – dat gaat nog wel. Maar ik doe er soms minuten over om het oogje van de naald te vinden. En een naaimachine heb ik niet. Voor simpele klusjes gebruik ik nog altijd het naaisetje dat ik van mijn moeder kreeg toen ik op kamers ging.

 

Nothing changed ... really.

 

Ik mag dan voortkomen uit een familie van kleermakers, in mij is dat gen niet dominant aanwezig. Sluimerend – dat waarschijnlijk wel, aangezien ik in de loop van de jaren diep respect heb gekregen voor degene die in een mooie lap stof onmiddellijk een kledingstuk ziet en voor wie het maken van de perfecte zoom een erezaak is. Ik houd van het ambachtswerk – ik bedoel: van het kijken ernaar, het erover denken en lezen. En trouwens: een kledingstuk dat werd gemaakt van zinnen in plaats van zijde, van woorden in plaats van wol, kan ook een kunstwerk zijn.

Dat alles heeft ertoe geleid dat ik tegenwoordig met iets meer plezier een sok stop. Of een zoom stik. Al zing ik, wanneer ik voor de zoveelste keer probeer om een inmiddels gevorkt draadje door het gaatje van de naald te duwen, nog altijd wat Toon Hermans ooit schreef: ‘Vraag eens aan de wereld, of-ie even stil wil staan’.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s